Skjøtselsplan for Øya-Langholmen landskapsvernområde

Sammendrag
Øya-Langholmen landskapsvernområde ligger ved tettstedet Inndyr i Gildeskål. Området er grunnlendt og ligger i sin helhet på kalkspatmarmor. Verneområdet har derfor svært kalkrike forhold. Naturområdene er ulike typer semi-naturlige enger, samt flekkvis noe boreal hei og skog med beitepreg. Beiting har imidlertid opphørt for mange år siden. Langs den eksponerte vestkysten av verneområdet og Langholmen er det værharde forhold og ekstra grunnlendt, noe som gjør at gjengroingen har gått sakte. De resterende områdene består hovedsakelig av enger og heier i tidlige og sene gjenvekstfaser og ettersuksesjoner. De sistnevnte naturtypene kan være vanskelige å skille fra opprinnelig skog med beitepreg.

Området er nå vernet, og en del av verneformålet går på å opprettholde verdier og artsmangfold knyttet til åpen kalkmark. Selv om det ikke står direkte i verneformålet følger det som en konsekvens av verneformålet at det er nødvendig å stanse gjengroingstendensen i deler av området for å kunne ta vare på artsmangfoldet. Det er derfor nødvendig med betydelig restaurering og skjøtselstiltak. Det foreslås tiltak i fem avgrensede delområder av naturbeitemark, boreal hei og beitemyr. De viktigste restaureringstiltakene er fjerning av gjenveksttrær og fjerning av einer/krekling. Disse tiltakene vil legge til rette for at gjengrodde arealer kan tilbakeføres til naturbeitemark ved gjeninnføring av beitedyr. Dette vil være positivt for de rødlistede kalkkrevende artene som finnes i området, da de vil kunne opprettholde og kanskje øke sine forekomster og individtall.

Som årlig skjøtselstiltak foreslås utvidelse av beite med sau/geit på Øya og Langholmen og med storfe (aller best sambeite) rundt Holtan. I rasmarksengene foreslås beiting med sau og/eller geit. Beitetrykket skal tilsvare ekstensiv hevd, og må være tilstrekkelig til at områdene holdes åpne uten storstilte restaureringstiltak i fremtiden.


Sállir rapport 9: Skjøtselsplan for Øya-Langholmen landskapsvernområde.pdf