Skjøtselsplaner for naturbeitemarker i Grøtnesdalen og på Grøtnesodden, Reinøya, Karlsøy kommune

Sammendrag
På oppdrag fra Ann-Hilde Albertsen har Sállir natur utarbeidet skjøtselsplaner og faggrunnlag for to lokaliteter med tradisjonell, ugjødsla naturbeitemark i Grøtnesdalen og på Grøtnesodden på Reinøya i Karlsøy kommune. Naturbeitemark er en form for semi- naturlig eng, og naturtypen er vurdert som sårbar (VU) på Norsk rødliste for naturtyper fra 2018.

Begge lokalitetene som er omtalt i rapporten har fått verdi B basert på verdivurdering etter faktaark for kulturmark, utarbeidet av Miljødirektoratet (2015). Lokalitetene er stort sett intakte med innslag av flere karakterarter fra semi-naturlig eng, og blir i dag holdt åpne med beiting fra geit og sau. Naturbeitemarka i Grøtnesdalen er intakt, og beitetrykket veksler mellom moderat og høyt. Lokaliteten inneholder også noe boreal hei og et parti med fuglegjødsla eng. Naturbeitemarka på Grøtnesodden veksler mellom frodige fuktenger og hakket tørrere utforminger. Marka har jevnt over et fint, lysåpent beitepreg, men med noen gjengroingstendenser i kantsonene. Lokaliteten inneholder også partier med boreal hei.

Skjøtselsplanene inneholder faglige funderte råd for begge områdene, og de er utarbeidet i samråd med Ann-Hilde Albertsen og Christian Ottesen, som har ansvar for å skjøtte naturbeitemarkene.

Sállir rapport 18: Skjøtselsplan Grøtnesodden og Grøtnesdalen.pdf