Overvåking av palsmyrer i Norge Årsrapport 2022, med resultater fra Leirpullan, Dovre i Trøndelag

Sammendrag
I forbindelse med programmet «Overvåkning av palsmyr» har det blitt gjennomført analyser i palsområdet på Leirpullan ved Snøhetta på Dovrefjell. Dette er fjerde gang det analyseres i dette området. Leirpullan er et særegent system av palser der iskjernene finnes i fine mineralsedimenter i et basseng med glasifluviale avsetninger stedet for i torv som er det vanlige (palsmyrer). Leirpullan er en av seks studieområder i Norge, og de andre områdene er alle i vanlige våtmarssystemer med palser i torv.

Metodikken følger et opplegg utviklet av NINA og formalisert i en instruks utarbeidet av Miljødirektoratet. Det er et enkelt opplegg der det måles torvhøyde i forhold til vannspeilet i Leirpullan, teledyp og overflateklasse (markslag). Parameterne måles ved en rekke punkter langs faste linjer som er merket i terrenget. Det måles også markslag og organismegruppe/funksjonell gruppe av planter langs linjer som legges ut på tilfeldige plasser hvert år det gjøres analyser.


Hvis en sammenligner dataene fra 2022 med tilsvarende målinger fra det første året (2007) er det klart at så og si alle palsene i Leirpullan har blitt lavere. I palser med lite sprekkdannelse er det kun moderat nedgang på rundt 20-30 cm, mens den største palsen som var i området (ca 250 cm høy) har kollapset og blitt omgitt av innsjøen. Det samme gjelder en mindre pals. Det ble generelt målt grunne teledyp i 2022 og også tele i arealer som hadde vanlig våtmark. Dette tyder på at 2022 var et år med lite smelting. I ett areal er det registrert overgang til palslignende overflate og permafrost i 2022 fra våtmark uten permafrost i 2007. Det er noe usikkerhet knyttet til målingene av terrenghøyde fordi referansen som brukes er vannflaten i Leirpullan og denne kan variere noen desimenter.


Sallir rapport 24: Palsmyrovervåking - Leirpullan 2022.pdf