Kartlegging og skjøtsel av kulturmark i Helligvær, Bodø kommune
Inkludert skjøtselsplaner for kystlynghei, slåttemark og naturbeitemark


Sammendrag
Oppdraget omfattet kartlegging og avgrensning av kulturmarkstyper i øyværet Helligvær i Bodø kommune, Nordland. Det aller fleste av øyene er beiteområder, og noen er fortsatt i bruk. Formålet med kartleggingen var å identifisere truede kulturmarkstyper i områder der det er ønske om fortsatt drift. For disse områdene skulle det utarbeides skjøtselsplaner i henhold til gjeldende maler.

Kartleggingsarbeidet fokuserte på arealer med sauebeite og slått, samt arealer der det er ønske om å slå. Det ble avgrenset kystlynghei på øyene Kalven (verdi B) og Ytter Bogøya (verdi C). Slåttemark ble avgrenset på Prestøya (verdi A), og på Brønnøya (verdi A og B). Store arealer med naturbeitemark ble avgrenset på Nettøya, Fjølvågan, Grimsøya, Valøya, Ytter Bogøya og på Prestøya. Alle områdene med naturbeitemark har verdi A bortsett fra den på Ytter Bogøya som har verdi B. Denne øya har ikke vært beitet på flere tiår og har derfor et tydeligere gjengroingspreg.


Alle øyene har et oseanisk klima, og alle arealer er preget av å ligge i supralittoral sone. Dette gir en fluks av næringsstoffer via sjørokk og sjøfugl innover land, som fører til næringsrike forhold. Hovedsakelig er det kalkfattige forhold i de berglendte delene, men noe kalksilikatberg gir kalkrike forhold på Nettøya. I de lavereliggende skjellsandområdene er det mer kalkrikt.


Sallir rapport 12: Kartlegging og skjøtsel av kulturmarksområder i Helligvær - Bodø kommune - inkl vedlegg.pdf